Współczesna kuchnia wyposażona jest w szereg praktycznych sprzętów znacząco wpływających na jej funkcjonalność. Trudno jednak wyobrazić sobie nawet najbardziej nowoczesne kuchenne wnętrze bez podstawowego elementu jego wyposażenia, jakim jest lodówka. Czym powinna charakteryzować się funkcjonalna lodówka w kuchni na miarę obecnych czasów?
Funkcjonalność przede wszystkim
Nowoczesna lodówka to urządzenie doskonale spełniające swoją podstawową funkcję dzięki obecności innowacyjnych rozwiązań. Można zaliczyć do nich między innymi podział wnętrza urządzenia na specjalne strefy, przeznaczone do przechowywania różnego rodzaju produktów czy też specjalne elementy dodatkowe na takie artykuły jak butelki, owoce i warzywa czy jajka.
Proekologiczna lodówka less waste
Dzięki nowoczesnym funkcjom, w jakie wyposażone są współczesne lodówki, możliwe jest nie tylko wygodne korzystanie z niej, lecz także realne przyczynienie się do ochrony środowiska, jak również ograniczenie ilości marnowanego jedzenia.
Jest to cecha szczególnie istotna w dzisiejszym świecie; współczesne społeczeństwo boryka się bowiem z ogromnym problemem marnowania żywności. W każdym domu w ciągu tygodnia wyrzucanych jest od kilku do kilkunastu kilogramów jedzenia. Do najczęściej wyrzucanych należą takie artykuły jak chleb, jajka, sery oraz wędliny i mięso.
W jaki sposób nowoczesne lodówki mogą korzystnie wpłynąć na klimat oraz ilość wyrzucanego przez nas jedzenia? Przede wszystkim współczesne, wysokiej jakości lodówki to urządzenia o wysokiej klasie energetycznej, czyli takie, które mimo swojej całorocznej, nieprzerwanej pracy zużywają stosunkowo niewiele energii. Ponadto, dzięki specjalnemu wyposażeniu oraz innowacyjnym opcjom przechowywane w lodówce jedzenie na dłużej zachowuje świeżość i pożądaną konsystencję.
Do najpopularniejszych rozwiązań znacznie poprawiających jakość przechowywania produktów spożywczych należy funkcja No Frost, dzięki której we wnętrzu urządzenia nie gromadzi się nadmierna ilość lodu oraz szron. No Frost pozwala regulować także poziom wilgoci w urządzeniu, co znacząco wpływa na świeżość takich produktów jak warzywa, wędliny czy sery. Aby dodatkowo przedłużyć czas ich przechowywania, niektóre z lodówek wyposażone są w specjalne filtry oraz strefy przeznaczone dla poszczególnych produktów. Doskonałym tego przykładem może być szuflada na warzywa i owoce, w której możliwa jest indywidualna, osobna regulacja temperatury.
Także wspomniany wcześniej alarm, który informuje domowników o nieprawidłowo zamkniętym urządzeniu, stanowi rozwiązanie korzystnie wpływające na długość przechowywania. Zapobiega on bowiem niepożądanym zmianom temperatury w urządzeniu oraz jego rozmrażaniu się, co z kolei bardzo negatywnie może wpłynąć na świeżość produktów spożywczych umieszczonych w lodówce.
Wysoka jakość dla środowiska
Proekologiczne lodówki to energooszczędne urządzenia pozwalające na długie przechowywanie produktów w ich pełnej świeżości, ale także doskonałej klasy sprzęty na lata. Ich wysoka jakość pozwala na długie korzystanie z urządzenia bez konieczności wymieniania go na nowe co kilka lat. Najlepsza lodówka na miarę XXI wieku powinna być urządzeniem wykonanym z materiałów i podzespołów charakteryzujących się nie tylko dobrą jakością, lecz także wysokim poziomem bezpieczeństwa dla środowiska.
Podobne tematy